ABOUT

GALERIE THEOBALDS BOOTHUISJE

Historiek van het Art Nouveau gebouw


Rond 1900 heeft stadsarchitect Theobald Vanhille in opdracht van de familie Declercq een huis ontworpen voor het zeer smalle kavel (2.60 meter), dat resteerde tussen de reeds aanwezige bebouwing in de Vlaanderenstraat.

Hier verrees, naar men zegt, 't smalste pandje van de stad Oostende.


Theobald Vanhille (zie ook de Muziekkiosk op het Wapenplein) ontwierp een Art Nouveau-gevel. In de top ontwaart men het wapen van de Stad Oostende! Geïnspireerd door Horta zie je organische motieven: schelpen, ranken, rondingen en sierlijke zweepslagvormen. Op het tweede verdiep is een klein halfrond balkon met ijzeren staanders waarop eertijds een ronde glas-in-lood luifel rustte. Op het eerste verdiep steekt zeer markant de boeg van een boot naar voren, vandaar de naam 'Boothuisje'.EXPO PERMANENT WERK en OPEN ATELIER

EXPO EN PERMANENCE et ATELIER OUVERT AU PUBLIC


Irène PHILIPS

Irène Philips, Zeekatten tussen eb en vloed - Seiches entre marée haute et marée basse. Oost-Indische inkt, Encre de Chine

De 'binnenkant' van het boothuisje is in hoofdzaak authentiek. 'Kroonjuweel' is de originele royale trappartij die in een fraaie wenteling drie verdiepingen hoog oprijst. Verderop in het huisje heeft alle schrijnwerk (trapleuning, deuren, lijsten en planken vloeren) de originele nature uitstraling behouden. We zien in de kamers de oorspronkelijke eenvoudige moulures en heldere, wit gestucte wanden.


In 1981 werd het pand officieel geklasseerd. Niettegenstaande deze mooie status stond het er eind negentiger jaren zeer beroerd bij. Leo Kuipers uit Eindhoven kocht het in 2000 met de droom er een 'Kunsthuis' van te maken.


In 2001/2002 is het pand van onder tot boven gerestaureerd. De Oostendse architect Tom van Mieghem heeft een fundamentele renovatie doorgevoerd waarbij hij getracht heeft 'oud' en 'nieuw' respectvol in balans te brengen. Alles in nauw overleg met dienst Monumenten.


Een opmerkelijk nieuw element is achterin  te vinden. Daar daal je af naar kelderniveau en ervaar je na de smalle inkom een aangenaam verrassende ruimtelijkheid: het pandje wordt achterin breder en er is daglicht gecreëerd boven de plek waar vroeger een klein binnenkoertje was. Verder is op de eerste overloop van de trap de oude buitenmuur naar het koer-oppervlak weggehaald. Ook vanaf die overloop heb je nu weldadig zicht op de nieuw geschapen ruimte.


De kamers op de twee hoogste verdiepingen zijn door van Mieghem ingericht als eenvoudig woonverblijf: stijlvol en passend bij het Art Nouveau karakter. 


In 2017 wordt het pand aangekocht door vzw MedusaArts. Irène Philips heeft er haar Art Studio en    is artistiek leidster van de projekten  die er plaatsvinden.  MedusaArts staat in voor het onderhoud  en het verderzetten  naar de originele staat van het pand  waaraan nog een belangrijk origineel element aan ontbreekt. Werk voor de toekomst!
Galerie Theobalds Boothuisje is te bezoeken op:

zaterdag en zondag van 15 tot 18uGalerie Theobalds Boothuisje est à visiter:

les samedis et dimanches de 15 à 18hOp afspraak - Sur rendez-vous:


+32(0)495.63.47.54

Copyright © All Rights Reserved

vzw MedusaArts asbl